اگر فرزند شما، فقط به دنبال اسباب بازی هوشمند است، جای تعجب نیست! اسباب بازی های مجهز به هوش مصنوعی و متصل به اینترنت، یادگیری کودکان را تحت تاثیر قرار می دهند. امروزه با بچه های نسل جدید هستیم و اسباب بازی قدیمی، جای خود را به اسباب بازی جدید هوشمند داده است. نسل جدید کودکان، عاشق تکنولوژی است و تمام ابعاد زندگی خود را با تکنولوژی و ابزار هوشمند، پوشش می دهد.
بنابراین اسباب بازیهای هوشمند، بهویژه در زمینه آموزشی، مزایای بسیار زیادی دارند، اما اگر هوشمندانه طراحی نشوند، خطرات بالقوهای برای کودکان به همراه دارند. اسباب بازیهای هوشمند میتوانند بهترین دوست کودک یا ابزار نظارتی وحشتناک بدون طراحی هوشمندانه و تمرکز بر حقوق کودکان باشند. بیایید با بررسی اینکه واقعا یک اسباب بازی هوشمند چیست شروع کنیم. چه چیزی یک اسباب بازی را “هوشمند” می کند؟
اسباب بازی هوشمند برای نوزادان
در هرسنی نحوه بازی کردن کودکان با اسباب بازی به آنها کمک میکند تا دنیا را درک کنند و مهارتهای اجتماعی و عاطفی را بیاموزند. بیایید ابتدا یک مرور کلی در مورد نحوه بازی و اسباب بازی در هر دوره سنی داشته باشیم.بازی در ماه های اولیه زندگی برای نوزادان چیزی به شکل کشف کردن است. نوزادان از تمام حواس پنجگانه خود برای یادگیری و شناسایی دنیای اطراف استفاده میکنند. آیا جسمی سخت است یا نرم؟سرد است یا گرم؟ مزهاش چگونه است؟اگر رها کنم چه اتفاقی میافتد؟
پس از این دوره و یادگیری مهارتهای حرکتی بازی هماهنگتر و اسباب بازی پیچیدهتر خواهد شد. در ماههای دیگر آنها شروع به گرفتن اشیا و برداشتن بلوکها و سایر اسباب بازیهای کوچک میکنند. و بازی بیشتر به صورت انفرادی و پر از سروصداست. و این به کودک شما کمک میکند تا زبان، روابط عمومی و علت و معلولی را بیاموزد و شروع به درک چگونگی ارتباط موجود در محیط با یکدیگر میشوند. فهمیدن اینکه چگونه کار میکنند. در ادامه چند نمونه را بررسی میکنیم:
- اسباب بازی متحرک و موزیکال: رقص اجسام با موزیک بالای سر نوزادی که در گهواره خوابیده باعث تحریک بینایی و افزایش دامنه توجه او میشوند.
- آینه: در ابتدا کودک مجذوب تغییر چهره و حالات خود میشودو با آینه میتواند به کشف خود و آگاهی بیشتر از محیط اطراف دست یابد.
- میله و حلقه: این یک اساب بازی کلاسیک که شامل یک مخروط و با حلقههای رنگی با اندازههای مختلف است. ابتدا کودک حلقهها را به دست میگیرد سپس آن را به دهان گذاشته و از آن لذت میبرد و پس از این حلقهها را درون مخروط قرار میدهد و مهارت حرکتی را تمرین میکند.
- اسباب بازی حرکتی و فشاری : این اسباب بازیها به رشد ماهیچه کودکان کمک میکنند.انتخاب بین اسباب بازی درست با فشار دادن و قراردادن در جای درست به رشد عظلات و مهارت حرکتی کودک کمک میکند.
کودکان نوپا چگونه بازی میکنند
کودکان نوپا از عملکرد اشیاء آگاهاند. آنها دوست دارند بلوکها را روی هم بچینند، با اسباب بازی تلفن برای حرف زدن بازی کنند. مفهوم بازی تقلیدی اکنون شروع میشود مانند عروسکها را در رختخواب ببرند و قصه بگویند تا بخوابد. و اینها زمینه بازی برای کودکان در مهد خواهد بود.
برای کودکان نوپا اسباب بازی به رنگارنگ بودن و سرگرم کننده تقسیم میشوند به عنوان نمونه بازی با توپ و ضربه زدن، خط خطی کردن یک کاغذ با مدادهای رنگی. و در این نوع بازیها تکرار زیاد را مشاهده میکنیدتا بر مهارتهای جدید مسلط شوند و آن را کنترل کنند. در ادامه به چند نمونه اشاره خواهیم کرد:
- توپ: بازی با توپ چه پرتاب شوند،چه غلت بخورند باعث افزایش مهارت و هماهنگی دست و چشم میشود.
- اسباب بازی مرتب سازی یا پازلی: برای این نوع اسباب بازی میتوان به بلوکهای تودرتو، اسباب بازیهایی با سوراخهای پازلی برای هماهنگی دست و چشم ومهارت حل مسئله نام برد.
- اسباب بازیهای مکانیکی: این نوع اسباب بازی هم مهارتهای حرکتی و توانایی حل مسئله را افزایش میدهد.
- اسباب بازی نقشآفرینی: بازیهای نقش آفرینی تقلید اعمال بزرگسالان تا یاد بگیرند که جهان چگونه کار میکند و باعث رشد مهارت اجتماعی و عاطفی میشود.
اسباب بازی هوشمند برای کودکان پیش دبستانی
برای کودکان پیش دبستانی از اسباب بازی و اشیاء برای اهداف و تصورات خود استفاده میکنند. پتویی که روی میز انداخته و تبدیل به یک خانه و مکان مخفی میشود، از خاک رس خمیر پیتزا درست میکنند و …
برای یک کودک پیش دبستانی جهان به یک مکان جادویی بدون محدودیت است و فکر میکنند قدرت جادویی دارند و میتوانند با موجودات عجیب و غریب صحبت کنند. این نوع بازی فانتزی به کودک در کنترل اظطراب و ترسها و امیدها کمک میکند. در این سن میل به برقراری ارتباط با دیگران گسترش مییابد زیرا کودک نیاز به بازی مشارکتی و یادگیری پیدا میکنند.
در ادامه چند نمونه را با هم مرور میکنیم:
- هنر و کاردستی: با کامل شدن مهارتهای دیگر فعالیتهایی مانند در دست گرفتن مداد و کشیدن نقاشی و استفاده از مقوا و قیچی برای ساخت کاردستی، خلاقیت و عزت نفس را افزایش میدهد.
- بلوک و مجموعههای ساختنی: استفاده از اسباب بازی مثل لگو برای ساختن یک برج یا یک ماشین در تقویت مهارت حل مسئله کودکان تاثیر بسزایی دارد.
- پازل: این بازی ارتباط معنایی بین اجزاء و روابط فضایی را آموزش میدهد و باعث تقویت تفکر منطقی میشود.
بچههای بزرگ چگونه بازی میکنند
آنها درک درستی از دنیای اطراف خود پیدا کردهاند و اکنون به سمت کسب مهارتهای جدید و به چالش کشیدن آنها میروند و این زمانی اسات که استعداد وعلایق در آنها شکوفا میشود. روابط با همسالان اهمیت بیشتری پیدا میکند.
- وسایل ورزشی: مانند طناب بازی یا دوچرخه سواری با همسالان و دوستان خود.
- شطرنج: بازی های با ورق و یا شطرنج در مورد استراتژی و قوانین
- ابزارآلات موسیقی: نواختن پیانو،گیتار و یا سازهای دیگر برای گوش دادن و رشد مهارتهای ظریف
- اسباب بازیهای هوشمند و علمی: اسباب بازیهایی که کشف و حل مسئله را ترویج میکنند و به بهبود مهارتهای ریاضی، علوم و توسعه تخیل کمک میکنند. در ادامه در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
اسباب بازی هوشمند چیست؟
مشابه این سوال که چگونه می توان دقیقا «فناوری هوشمند» را تعریف کرد، هیچ تعریف واضحی از چیستی «اسباب بازی هوشمند» وجود ندارد. تبلیغات مارکتینگ منجر به این تصورات غلط شده است که هر اسباب بازی، در صورتی که دارای یک تراشه کامپیوتری باشد، دارای عملکرد های از پیش برنامه ریزی شده یا قابلیت های چند رسانهای باشد، «هوشمند» است.
یکی دیگر از زمینه های سردرگمی، اسباب بازی های آموزشی هستند که بهعنوان ابزاری برای کمک به باهوشتر شدن فرزندان به بازار عرضه میشوند. بهترین چیزی که اسباب بازی های هوشمند را توصیف میکند، روشی است که هوش مصنوعی روی آن، تجربه بازی یا یادگیری را برای کاربر فراهم میکند که هوش انسان مانند را شبیه سازی میکند. این اسباب بازی های هوشمند میتوانند از کاربر یاد بگیرند و با او صحبت کنند، رفتار او را تغییر دهند، اقدامات تعاملی ارائه دهند و درسهای یادگیری را سفارشی کنند.
مزایا اسباب بازی هوشمند
بازی برای کودکان در هر سنی ضروری است زیرا آنها را قادر می سازد مهارت های خاصی را توسعه دهند. انجام بازی، برای رشد جسمی و اجتماعی کودک حیاتی است. بازی مستلزم تعامل است و به کودکان کمک می کند تا دنیای اطراف خود را بهتر درک کنند.
اسباب بازی، هر چیزی است که کودک در بازی خود می گنجاند. کودکان با بازی، مهارت های مختلف شناختی، ادراکی، حرکتی، زبانی و ارتباطی خود را پرورش می دهند. از آنجایی که اسباب بازی های هوشمند، بیشتر از هوش مصنوعی استفاده میکنند، تاثیر بالقوه عمیقی بر کودکان دارند که می تواند مثبت یا منفی باشد.
هدف اصلی اسباب بازیهایی مانند اسباب بازی شانسی، سرگرمی است. اما اسباب بازی های هوشمند می توانند بسیار فراتر از آن باشند. آنها به بچه ها کمک می کنند تا:
- مهارت های اجتماعی را توسعه دهند زیرا رفتار آنها بازخورد فوری دریافت میکند.
- مهارت های حل مسئله را توسعه دهند زیرا این تعامل فرآیند های شناختی را تقویت میکند.
- خلاقانه فکر کنند و از تخیل خود استفاده کنند، زیرا این اسباب بازی ها، قدرت کاوش را تشویق میکنند.
معایب اسباب بازیهای هوشمند
در حالی که هر روز اسباب بازی های هوشمند بیشتری به بازار میآیند، مدیریت کمی برای طراحی، توسعه و استفاده از آنها وجود دارد. اسباب بازی های هوشمند خطرات بالقوه بسیاری را برای کودکان به همراه دارند، از جمله حریم خصوصی دادهها، امنیت سایبری و نظارت دولتی.
اسباب بازی های هوشمند و ربات هایی که با کودکان شما تعامل دارند ممکن است در ابتدا ایده خوبی به نظر برسند. با این حال، این اسباب بازی های هوشمند می توانند حریم خصوصی خانواده شما را به خطر بیندازند. همچنین میتوانید مقالهای درمورد وابستگی کودکان به بازیهای آنلاین را مطالعه کنید.
بهترین سن استفاده از اسباب بازیهای هوشمند
بیشتر تولید کنندگان اسباب بازی های هوشمند، محصولات خود را برای کودکان 2 تا 12 ساله تولید می کنند. برخی از اسباب بازی ها، از جمله عروسک ها و فیگورهای اکشن، تجربه بازی فیزیکی را برای کودکان خردسال فراهم میکنند. اسباب بازی هایی مانند Robosapien یا Webkinz به کودکان اجازه میدهند تا مهارتهای اجتماعی مانند مکالمه را تمرین کنند. به عنوان مثال، خرس تدی هوشمند، با کنترل های لمسی و برنامه ارائه میشود و برای آموزش چیز های مختلف به بچه ها، از جمله آموزش غذا خوردن، مدیریت وعده های غذایی و تغذیه سالم طراحی شده است.
اسباب بازی های هوشمند و ربات هایی که با کودکان شما تعامل دارند ممکن است در ابتدا ایده خوبی به نظر برسند. با این حال، این اسباب بازی های هوشمند می توانند حریم خصوصی خانواده شما را به خطر بیندازند.