بسیاری از والدینها بر اساس شهود به خوبی از فواید بازی کردن و تاثیر آن بر روی رشد و نمو کودکان آگاهی دارند. با این حال، آنان به ندرت از تاثیر اسباب بازی آموزشی اطلاع دارند و کمتر روند بازی کردن را همگام با پروسه آموزش و یادگیری میبینند.
امروز تاثیر اسباب بازی آموزشی بر روی کودکان غیرقابل انکار است. علیرغم این موضوع، همچنان آموزش و یادگیری برای بیشتر والدینها در قالب کسب مهارت به خصوص اعم از شمارش اعداد، حفظ حروف الفبا، نوشتن، آشنایی با زبان دیگر تعریف میشود. به طور معمول، این افراد بر این باورند که بازی کردن یک جور سرگرمی است و بنا بر این تصور، مسیر بازی کردن از آموزش و یادگیری قابل تفکیک میباشد.
فواید بازی کردن با اسباب بازی
برخلاف تصورات فوق، بیشترین تاثیرات فواید بازی کردن ناشی از سروکله زدن با اسباب بازی ریز یا اسباب بازی آموزشی در کودکان دیده میشود. بر اساس تحقیقات، بازی کردن به تنهایی آموزش است و کودکان در طول بازی کردن از طریق کسب تجربیات جدید یاد میگیرند. در ادامه به چند مورد از فواید بازی کردن با اسباب بازی میپردازیم.
رشد ذهنی و شناختی
فواید بازی کردن و تاثیر آن بر روی روند رشد سالم و توسعه مهارتهای تفکر انتقادی نباید نادیده گرفته شود. از یک سو، بازی با اسباب بازی حافظه را تقویت میکند. از سوی دیگر، بازی به کودک کمک کرده تا به درک بیشتری از رابطه علت و معلول برسد و در عین حال، به فهم بالاتری از نقش خود و دنیای پیرامون برسد.
کودک از طریق بازی با اسباب بازی آموزشی یاد میگیرد چطور چیزها را با یکدیگر جور کند. به عبارت دیگر، اسباب بازی امکان استفاده از حواس و تحریک کنجکاوی را برای کودک فراهم میآورد. بازی کردن با اسباب بازی به کودک تظاهر، تخیل و خلاقیت را یاد میدهد. به عنوان نمونه اسباب بازیهای شانسی و لوازم شانسی موجود درآن با هدف درگیر کردن کودکان برای ساختن و کشف اسباب بازی بسیار مناسب هستند. این مهارتها پایه رشد ذهنی و شناختی کودک به شمار میرود.
رشد جسمانی
رشد جسمانی کودک در گروی تقویت و توسعه مهارتهای حرکتی ریز و درشت میباشد. فراهم آوردن امکان بازی فیزیکی اعم از دویدن، پریدن، شنا کردن، رقصیدن، از درخت بالا رفتن، دوچرخه سواری و ساخت و ساز کودک را به حرکت فیزیکی تشویق میکند. تقویت هوش فضایی، برنامه ریزی حرکتی، حفظ تعادل و هماهنگی، چابکی، استقامت و انعطاف پذیری از فواید انواع بازی فوق به شمار میرود.
رشد اجتماعی
رشد اجتماعی از مهمترین فواید بازی کردن با اسباب بازی محسوب میگردد. در این راستا، برخی انواع اسباب بازی چگونگی تعامل با دیگران را به کودک آموزش میدهد.
تاثیر بازی با اسباب بازی آموزشی در آموزش اعداد و ارقام یا حروف الفبا خلاصه نمیشود. بازی با اینگونه اسباب بازیها درک درستی از نقشها، وظایف و انتظارات ارائه میدهد. علاوه بر این، بازی کردن امکانی را برای به اشتراک گذاشتن افکار و ایدهها، شنیدن و سازگاری فراهم میآورد. شما میتوانید باقی اثرات حاصل از تاثیر بازی با اسباب بازی آموزشی را در مقاله اهمیت بازی با اسباب بازیهای آموزشی مطالعه نمائید.
رشد عاطفی
کودک در طول بازی با انواع اسباب بازی کوچک و بزرگ به درک واضحی از احساسات و پردازش آنها میرسد. در واقع، برد و باخت به کودک احساسات جدیدی القا میکند. باخت در یک بازی ممکن است نحوه پردازش احساسات غم و اندوه و خشم را آموزش بدهد. همینطور برد یک بازی اعتماد به نفس را در کودک تقویت خواهد کرد.
فواید بازی کردن و نقش آن در افزایش اعتماد به نفس کودکان
به طور کلی، بازی کردن بستری فراهم آورده است تا کودک طی بازی با اسباب بازی به تمرین تصمیم گیری بپردازد. تمرین تصمیم گیری نقش موثری بر افزایش اعتماد به نفس کودک دارد. کودکان در طول بازی قادر به وضع قوانین خود هستند. بنابراین، استقلال و آزادی در تصمیم گرفتن مهارت تصمیم گیری آنان را توسعه میدهد. به مرور زمان، دیدن فرصتهای بیشتر و عالیتر باعث افزایش قدرت تصمیم گیری کودکان میشود. از این رو، احساس عزت نفس بیشتری به آنان دست میدهد.
مشاهده اثربخشی و فواید بازی کردن ملزوم به انتخاب اسباب بازی درست میباشد. اسباب بازی آموزشی ممکن است نقش موثری بر افزایش اعتماد به نفس کودک داشته باشد. در حالی که انواع بازی پر ریسکتر باعث شده تا کودک تواناییهای خود را بیازماید.
تاثیرگذاری والدین در انتخاب اسباب بازی آموزشی درست
ما میتوانیم تعداد بی شماری از فواید بازی کردن را برشماریم. در این میان، نقش غیرقابل اجتناب والدینها در انتخاب و خرید اسباب بازی آموزشی حائز اهمیت است. تاثیر اسباب بازی آموزشی بر روی کودکان ملزوم به انتخاب درست والدین میباشد. در صورت آنکه شما به عنوان والدین خواستار راهی برای افزایش اعتماد به نفس کودک هستید، بهتر است بدانید سراغ چه نوع بازی بروید. در مقاله ۳ نکته برای انتخاب اسباب بازی مناسب کودکان به این موضوع به خوبی اشاره کردهایم که میتوانید مطالعه کنید.
اگرچه امروز انواع اسباب بازی ریز تا اسباب بازیهای آموزشی نیازمند قدرت خلاقیت هستند، ولیکن، بازیهای تخیلی نقش موثرتری بر روی افزایش اعتماد به نفس کودک دارند. در اینجا، بازی تخیلی به معنای بازیهای رایانهای نیست. بازی تخیلی به کودک اجازه داده تا ایفاگر نقشهای واقعی در دنیای خیالی باشد. در حقیقت، بازی تخیلی همان بازی وانمودی است. کودک آنچه را که در زندگی واقعی میبیند، بازی میکند و میآموزد که چگونه با چالشها و مشکلات مواجه شود و راه حلی برای آنها بیابد.