ADHD یا اختلال نقص توجه و یا بیش فعالی، یک اختلال رفتاری و عصبی است که معمولا در کودکان و نوجوانان شروع میشود و ممکن است در بعضی افراد در صورت عدم درمان تا بزرگسالی نیز باقی بماند. افراد مبتلا به ADHD مشکلاتی مانند عدم تمرکز، بیش فعالی و بیش انرژی، افزایش حرکت غیر منطقی فیزیکی، عدم توانایی در مدیریت زمان، برخورد نامناسب با دیگران و یا حتی در مواردی فراموشی هم دارند.
علائم و نشانه های بیش فعالی
طبق اعلام محققان علائم و نشانههای بیش فعالی میتواند با هر شخص متفاوت باشد و رخ دادن بیش فعالی سنین مختلفی دارد. اما در کل علائم زیر میتواند به عنوان مهمترین نشانههای بیش فعالی در نظر گرفته شود:
- عدم توجه و تمرکز در وظایف روزمره به نوعی که اختلال در انجام کارها ایجاد کند.
- بیقراری و اضطراب در موقعیتهایی که باید بیشتر تمرکز شود. مانند امتحانات یا جلسات
- بیش فعالی در حرکت و صحبت کردن بیش از حد
- انجام کارها بدون توجه به عواقب آن ( اغلب در کودکی )
بهترین بازی و سرگرمی برای کودکان بیش فعال
علیرغم تمام شایعاتی که برای کودکان مبتلا به بیش فعالی وجود دارد، بازی کردن آنها هیچ تفاوتی با دیگر کودکان ندارد جز یک مورد و آن هم انرژی زیادی است که آنها در جنب و جوش زیاد خود تخلیه میکنند. ممکن است والدین این موضوع را ندانند که میتوان این انرژی زیاد را که از نظر آنها یک بیماری غیر قابل کنترل است را مدیریت کرد. فواید بازی کردن برای کودکان را میدانیم و آنها نیاز به بازی کردن دارند و این جز موارد جدایی ناپذیر در سنین رشد میباشد.
در انتخاب اسباب بازی مناسب کودکان بیش فعال باید دو نکته را باید توجه کرد. اولین مورد باید بازی و یا اسباب بازی را انتخاب کنید که باعث افزایش تمرکز و حواس کودکان شود. عدم توجه و تمرکز یکی از ویژگیهای کودکان بیش فعال است و اسباب بازی نباید باعث حواسپرتی و عصبانیت او شود. دومین مورد، انتخاب بازی است که باعث تخلیه انرژی کودکان دارای ADHD است شود. در ادامه به معرفی چند بازی میپردازیم که مناسب کودکان مبتلا به بیش فعالی است.
پازل
بازی با پازل میتواند برای کودکانی که ADHD دارند مغید باشد. پازل یکی از سرگرمیهایی است که میتواند به کودکان کمک کند تا تمرکز و توجه بیشتری کسب نمایند و باعث آرامش ذهنی شوند. همچنین، تکمیل کردن پازلها میتواند به کودکان این فرصت را بدهد تا مهارتهای حل مسئله و استدلال خودشان را تقویت کنند. برای کودکانی بیشفعال هستند، حل پازلها میتواند به عنوان یک حرکت آرامشبخش و سرگرمکننده مفید باشد.
فوتبال دستی
بازی فوتبال دستی برای کودکان بیش فعال یک فرصت بسیار خوب برای تفریح و سرگرمی است. این ورزش آنها را به دور از تلویزیون و دستگاههای الکترونیکی نگه میدارد و کودکان را تشویق میکند تا به جای آن، فعالیتهای بیرونی و سالمی را انجام دهند.
فوتبال
کودکان مبتلا به بیش فعالی به دلیل فعالیت بدنی زیادی که دارند، به سرعت انرژی خود را از دست میدهند و فوتبال بازی کردن یک ورزش و سرگرمی مناسب برای آنها میباشد. در این دوره که کودکان علاقه شدیدی به بازیهای موبایلی دارند و دچار تنبلی بیش از حد شدهاند این بازی به دلیل فعالیت بدنی زیاد میتواند به تنظیم سطح انرژی بدن و به افزایش توان استقامت جسمانی کودکان کمک بسیار زیادی کند.
بازیهای کامپیوتری
بازیهای کامپیوتری میتوانند برای کودکان بیشفعال مفید باشند، اما باید مطمئن شویم که بازیهایی که انتخاب میکنیم برای سن کودک مناسب باشند و به روحیات آنها آسیب جدی وارد نکنند. شرکتهای سازنده بازی اطلاعاتی را در خصوص اینکه بازی مناسب چه سن و سالهایی است منتشر میکنند که نباید از آنها غافل شد. به این نکته توجه داشته باشید که، کم در تحرکی در کودکان میتواند عامل بروز یک بیماری باشد. بازی کامپیوتری نباید به عنوان تنها فعالیت کودک در طول روز در نظر گرفته شود و باید کودک این فرصت را داشته باشد که بتواند از بازیهای دیگر برای سرگرمی استفاده کند.
موسیقی
گفتیم که کودکان مبتلا به بیش فعالی دارای نوعی از عدم تمرکز هستند. یکی از راههای جلوگیری از این حواس پرتی نواختن موسیقی است. نواختن موسیقی نیازمند تمرکز بالا بر روی حرکات دست و انگشتان است که میتواند باعث افزایش تمرکز در دراز مدت شود. همچنین طبق مطالعات انجام شده، نواختن موسیقی در کودکان باعث افزایش هوش هیجانی (دیداری) میشود.
سخن پایانی
این روزها با پیشرفت علم، جنبههای زیادی از بیماری بیش فعالی یافت میشود و از طرفی درمان یا کنترل آن نیز مورد توجه دانشمندان فعال در این حوزه نیز قرار گرفته است. به عنوان والدین سعی کنید با کودک خود که دارای بیش فعالی است تعامل برقرار کنید و بهترین راهکارها را برای درمان آن انجام دهید.