بازی کودکان استثنایی نمیتواند تفاوت زیادی با دیگران داشته باشد، اما شاید نوع بازی و درک آنها از بازی کردن متفاوت باشد. به طور کلی، کودکان استثنایی اجتماعی، خونگرم و مهربان هستند. اما، در بیشتر اوقات ممکن است ندانند که چگونه باید با هم سن و سالان خود بازی کنند. این موضوع ممکن است باعث شود که احساس ناامیدی و ناراحتی و بعلاوه، بروز بدرفتاری در کودکان استثنایی شود. در صورت عدم آگاهی خانواده یا مربی آموزشی از رفتار کودکان استثنایی هنگام بازی کردن، این موضوع میتواند آسیب زننده باشد.
نکاتی که باید بدانیم و رعایت کنیم
آگاهی از تفاوت بازی کودکان استثنایی با دیگران به تنهایی کافی نیست. امروزه والدین و مربی ایفاگر نقش موثری در روند رشد، تربیت و پرورش کودک استثنایی هستند.
مهمترین مقوله در خصوص بازی با کودکان استثنایی صرفاً انتخاب و خرید اسباب بازی آموزشی نیست. در وهله نخست، والدین و مربی باید به خوبی واقف باشند که وقتی در حال آموزش و پرورش کودک استثنایی هستند، ناتوانی و شرایط پزشکی پیچیده او ملزوم به داشتن طرز تفکر دیگری است. هر اقدام در راستای آموزش و پرورش کودک استثنایی باید در سایه این طرز تفکر جدید و بعلاوه، انتخاب ابزار و اسباب بازی درست صورت بگیرد.
انواع مختلفی از اسباب بازی مانند اسباب بازی شانسی وجود دارد که ممکن است برای کودک استثنایی جذاب نباشد. در واقع شناخت اینکه چه نوع از اسباب بازی میتواند برای آنها جذاب باشد نوعی چالش برای والدین است. در ادامه روشهایی را بیان میکنیم که میتواند به رشد ذهنی کودکان استثنایی هنگام بازی کردن کمک کند.
زمانی را به بازی اختصاص بدهید
جدا از اهمیت دادن به نوع بازی که کودکان استثنایی انجام میدهند، هر روز زمانی را به بازی کردن با آنها اختصاص بدهید. به کمک اسباب بازی آموزشی، کتاب بخوانید و نقاشی بکشید. آشپزی کنید و وقتی را به تماشای یک ویدیوی سرگرم کننده بگذرانید. مهم نیست کودکان استثنایی در بدترین حالت خود باشند، مهم است که شما این موارد را رعایت کنید.
تعامل با دیگری را آموزش بدهید
از دیگر موارد تفاوت بازی کودکان استثنایی با دیگران باید به نحوه رفتار آنها اشاره نمود. بازی با اسباب بازی آموزشی ممکن است واکنش منفی کودک استثنایی را به دنبال داشته باشد. به احتمال زیاد، این رفتار منفی در تعامل با سایر کودکان بیشتر بروز یابد. به عنوان مثال، کودک استثنایی که قادر به برقراری ارتباط یا تکلم نیست، ممکن است با لگد زدن به دیگری واکنش نشان بدهد.
این اتفاق در طول بازی گروهی و نوبتی بسیار متداول میباشد. امکان دارد شما به عنوان والدین یا مربی همچنان روی تنبیه کردن پافشاری کنید. اما، آموزش صحیح نباید نادیده گرفته شود. به خاطر داشته باشید که کودکان استثنایی به تکرار رفتار جایگزین نیاز دارند تا بهتر یاد بگیرند چطور بازی کنند.
بنابراین، در طول بازی با اسباب بازی تکرار کنید که لگد زدن اشتباه است و در عوض، باید کار دیگری را انجام داد. رفتار جایگزین به تکرار فراوانی نیاز دارد تا ملکه ذهن کودک استثنایی شود.
بهترین اسباب بازی آموزشی برای کودکان استثنایی
به طور اساسی، اسباب بازی آموزشی نقش موثری در رشد و پرورش کودکان استثنایی دارد. کودکان استثنایی تمایل دارند با اسباب بازی ریز تا درشت بازی کنند. در حالی که فرآیند بازی قطعاً به آموختن چیزهای جدید نیز میانجامد. هنگام خرید اسباب بازی برای کودکان اسثنایی به نکات زیر توجه کنید.
1- اسباب بازی باید بتواند در وهله اول سرگرم کننده باشد و کودک شما واکنش مثبت به آن نشان دهد.
۲- اسباب بازی طوری باشد که بتواند تعامل اجتماعی را بالا ببرد. برای مثال اسباب بازیهایی که نیازمند بازی گروهی هستند میتواند مفید باشد.
۳- برای کودکان استثنایی دسترسی پذیری خوبی داشته باشد.
بازی کردن تاثیر مثبت زیادی میتواند بر روی کودکان استثنایی بگذارد. البته روند یادگیری آنها ممکن است زمان زیادی داشته باشد که نیازمند صبر و حوصله والدین را میطلبد. در مقاله فواید بازی کردن کودکان اطلاعات زیادی را در این زمینه جمعآوری کردهایم که توصیه میشود آن را مطالعه کنید.