از سال ۱۹۲۷ و با ورود تلویزیون به زندگی انسانها، این ابزار سرگرمی توانست محبوبیت بالایی بین مردم بدست اورد و جایگاه مهمی را در صنعت سرگرمی کسب نماید. در ابتدا چندین شرکت به صورت محدود میتوانستند برنامههای خود را به مردم نمایش دهند اما به مرور تلویزیون نیز مانند روزنامهها تبدیل به یک ابزار قدرتمند در جهان تبدیل شد و شرکتهای بزرگ در حوزههای مختلف تصمیم گرفتند در این صنعت پر سود سرمایهگذاری کنند.
همانطور که گفته شد، تلویزیون یک ابزار مهم سرگرم کننده در جهان است. به صورت عموم مردم میتوانند به صورت رایگان و با دریافت اشتراک شبکه محبوب خود را تماشا کنند و هیچ محدودیتی در تماشای آن نیست. اما موضوعی که میخواهیم به آن بپردازیم تأثیر تماشای تلویزیون بر کودکان و آینده آنها و چگونه میتوان آسیبهای ناشی از تماشای تلویزیون بر کودکان را شناسایی و تا حدود قابل توجهای با آن مقابله کرد.
مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان
طبق تحقیقات انجام شده ۶۵ درصد از کودکان زیر ۸ سال روزانه به طور متوسط هر روز حدود ۱.۵ ساعت تلویزیون تماشا میکنند. معیار اندازهگیری برای تشخیص اینکه کودکان در سنین مختلف چند ساعت میتوانند تلویزیون تماشا کنند متفاوت است. اما در حالت کلی میتوان گفت تماشای بیش از حد تلویزیون میتواند به کاهش کیفیت خواب، تحریک خشونت و توسعه اختلالات رفتاری در کودکان منجر شود.
علاوه بر این، ممکن است کودکان تحت تأثیر برنامههای تلویزیون درک نادرستی از واقعیت داشته باشند و درک درستی از مسائل مهم که رسانه به آنها نمایش میدهد نداشته باشند. این مسئله میتواند آثار نامطلوبی بر روی آینده کودکان داشته باشد. یکی دیگر از مشکلات مهم تماشای بیش از حد تلویزیون برای کودکان کاهش توجه و تمرکز است. به عنوان مثال زمانی که کودکان برنامههای تلویزیونی را تماشا میکنند، ممکن است نتوانند به درستی به کارهایشان در مدرسه یا کارهایی که در خانه باید انجام دهند، تمرکز کنند. این ممکن است باعث کاهش عملکرد کودک و ایجاد کم تحرکی در کودکان شود.
خشونت و تلویزیون یکی از مهمترین نگرانیهای والدین است. دانشمندان مطالعات زیادی انجام دادهاند نتایج به طور قاطع نشان داده است که قرار گرفتن کودک در معرض رسانههای تصویری مانند تلویزیون که تصاویر خشونت آمیز نمایش میدهند با حرکت خشونت آمیزی که کودکان مرتکب می شوند ارتباط دارد.
تحقیقات موسسه apa در این زمینه نشان می دهد که کودکانی که بین سنین ۶ تا ۱۰ سال تلویزیون و فیلمهای خشونت آمیز تماشا میکنند بیشتر در سنین بزرگسالی خود به دلیل اعمال خشونت آمیز دستگیر میشوند.
فواید تلویزیون برای کودکان
با وجود مشکلاتی که تماشای تلویزیون میتواند برای کودکان داشته باشد، فوایدی هم دارد. یکی از فواید تماشای تلویزیون برای کودکان، بالابردن سطح دانش و آگاهی آنهاست. امروزه شبکههای متعددی بهطور اختصاصی برای کودکان برنامههای آموزشی تولید و پخش میکنند. برنامههایی مانند مستندهای طبیعت، برنامههای رشد خلاقیت در کودکان و سایر محتوای آموزشی باعث میشوند که کودکان در ارتباط با دنیای پیرامون خود آگاهی بیشتری پیدا کنند.
تلویزیون، به عنوان یک وسیلهی ارتباطی، میتواند برای کودکان فواید متعددی داشته باشد. یکی از این فواید، تحریک خلاقیت کودکان است. بسیاری از برنامههای تلویزیونی برای کودکان حاوی المانهای خلاقانه هستند که میتواند به کودک در تقویت ایدههای ابتکاری و خلاقیت خود کمک کند. همچنین، تماشای برنامههای تلویزیونی به عنوان یک فعالیت تفریحی میتواند به کودکان کمک کند تا از فشارهای روزمره و تنشها فرار کنند و از زندگی لذت بیشتری ببرند.
یکی از چالشهای اصلی استفاده از تلویزیون برای کودکان این است که باعث میشود که کودکان زمان زیادی از روز خود را در معرض المانهای منفی و مضر قرار دهند، که ممکن است به مشکلاتی جدی مجنر شود. به طور کلی، بهرهگیری از تلویزیون برای کودکان نیازمند نظارت و کنترل است تا بتوان به عنوان یک منبع تفریحی سالم مورد استفاده قرار گیرد.
راه های مقابله با تاثیرات منفی تماشای تلویزیون
برای کاهش عوارض و مشکلاتی که تأثیر تلویزیون بر کودکان ممکن است داشته باشد، نیاز است والدین اقدامات مهمی را انجام دهند. مهمترین اقدامات مقابله با عوارض تماشای تلویزیون برای کودکان در زیر آورده شده است:
نظارت بر محتوای تلویزیون: والدین باید نظارت خود را بیشتر کنند که کودکانشان چه برنامههایی باید ببینند. اگرچه این امکان وجود ندارد که والدین بر برنامههای تلویزیون کنترل داشته باشند، اما باید آگاهی داشته باشند بر برنامهای که کودک آنها در حال تماشای آن است. به زبان دیگر، اگر والدین آشنایی کامل با آن برنامه تلویزیونی ندارند باید خودشان هم بیننده ان باشند.
محدود کردن زمان تماشای تلویزیون: اگر کودکان بیشتر وقت خود را صرف تماشای تلویزیون میکنند باید محدودیت زمانی برای آنها مشخص کرد. برای مثال میتوان یک برنامهای را مشخص کرد که بتواند برنامه محبوب خود را تماشا کند.
سخن پایانی
در پایان، باید توجه داشت که تأثیر تماشای تلویزیون بر کودکان هم مزایا و هم معایبی دارد. از یک سو تماشای تلویزیون میتواند به کودکان کمک کند تا دنیای جدیدی را کشف کنند و اطلاعات جدیدی را دریافت کنند. از سوی دیگر تماشای زیاد تلویزیون میتواند به کودکان ضرر برساند. بنابراین تماشای تلویزیون برای کودکان باید به طور معقول و با توجه به سن و فهم آنها باشد.